Özbek-Türk OSB’de İnşaatlar Yükseliyor

Özbekistan Cumhurbaşkanlığı iradesiyle OSTİM tarafından yönetilmesine ilişkin 15 Aralık 2023’te Özbekistan Hükümetince karara bağlanan Özbek-Türk Organize Sanayi Bölgesi’nde planlama süreçleri tamamlandı. İnşaat süreçlerinin tüm hızıyla devam ettiği bölgede, yatırımcı görüşmeleri, altyapı ihaleleri, yeni alanların planlanması süratle devam ediyor.

OSTİM’in yönetimindeki Özbek-Türk Organize Sanayi Bölgesi, Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te yükselmeye başladı.

Haziran ayında TOBB’un ev sahipliğinde gerçekleştirilen Türkiye-Özbekistan İş Forumu’nda OSTİM OSB Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın ve Özbekistan Cumhuriyeti Yatırım, Sanayi ve Ticaret Bakanı Kudratov Laziz Shavkatovich arasında yatırım sözleşmesi imzalanan, 100 hektar büyüklüğe sahip olan bölgede OSTİM Global Proje ve Teknoloji A.Ş.’nin yürütücülüğünde yatırımcılar için hazırlıklar durmaksızın devam ediyor.

Yatırımcılarla görüşülüyor
Yönetim binası, anaokulu, ilkokul, teknik kolej, otel, spor kompleksi ve poliklinik binalarında inşaat çalışmalarının tüm hızıyla sürdüğü Özbek-Türk Organize Sanayi Bölgesinin planlama ve inşaat süreçlerinde görev alan OSTİM OSB Bölge Müdürü, Özbekistan Projesi Koordinatörü Y. Mimar Adem Arıcı, Özbekistan Cumhuriyeti Yatırım, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile bölgede sanayi üretiminin başlaması için yapılması gereken çalışmaların hızlandırılmasına yönelik yoğun iş birliği ile çalıştıklarını kaydetti.

Projenin koordinasyonu kapsamında 6-13 Temmuz 2024 tarihleri arasında Taşkent’te bulunan Arıcı, projenin son durumuna ilişkin şu bilgileri paylaştı: “Yatırımcı görüşmeleri, altyapı ihalesi değerlendirme, yeni alanların planlanması, ofis ve saha çalışmaları kesintisiz devam ediyor. Türkiye’den yatırım yapmak isteyen yatırımcı firmalarla görüşmeler devam ediyor. Özbekistan’daki Türk iş insanları ile sürekli görüşmeler yapılarak bölgenin yatırım ve iş birliği imkanları değerlendiriliyor.”

Özbek-Türk OSB’nin de içinde bulunduğu Taşkent Zangiota Bölge Hakimi (Vali) ve yardımcıları ile idari ve mülki yetkililerde sık sık şantiyeyi ziyaret ederek çalışmalar hakkında bilgi alıyor.

Orta Asya yatırımlarında yeni adres olarak öne çıkan Özbek-Türk OSB’de yer alacak firmalar, Rusya’nın da dahil olduğu Avrasya Gümrük Birliği üyesi 5 ülkeye gümrüksüz ihracat yapabilecek.

OSTİM’in Özbekistan çalışmaları hakkında;
Özbekistan’ın başkenti Taşkent’de Ohangaron Bölgesinde kurulması planlanan Ohangaron Tech Industrial Bölgesi kurulması için OSTİM OSB Bölge Müdürlüğü ile 2022 Kasım ayında Ohangaron Tech Industril arasında iş birliği sözleşmesi imzalandı.

Bakır İhtisas Organize Sanayi Bölgesi için ayrılan 140 hektarlık alanda bölgenin;
•    Master planlarının hazırlanması
•    İmar ve Uygulama imar planlarının hazırlanması
•    Tüm altyapı uygulama planları ve raporlarının hazırlanması
•    Bölgeye ait özel kanun çalışmasının yapılması
•    Bakır sektörünün geleceğine yönelik Fizibilite çalışmasının tamamlanması,

Çalışmaları, OSTİM OSB Bölge Müdürlüğü bünyesinde ve koordinasyonunda yürütülerek Ekim 2023 tarihinde tamamlanıp Ohangaron Tech Industrial yönetimine teslim edildi.

Yapılan çalışmalar kapsamında tüm planlama ve bölgenin yönetim kurgusu, OSTİM ekosisteminin bir örneğinin Özbekistan Taşkent’te uygulanması anlayışı esas alınarak yürütüldü. Ayrıca OSTİM Teknik Üniversitesi ve Fırat Üniversite ile birlikte, Kardeş Özbekistan için stratejik önem arz eden bakır sektörünün bugünü ve geleceğini içeren ve bakırın daha katma değeri yüksek ürüne dönüştürülmesi ve ileri teknolojik yatırımların bu bölgede yer almasını içeren geniş kapsamlı bir fizibilite çalışması tamamlanarak Özbekistan Jeoloji Bakanlığı’na teslim edildi.

Tamamlanan başarılı çalışmanın sonucunda Özbekistan’ın sanayi bölgesi kurma ve işletme anlayışı değişmiş ve OSTİM Ekosistemi Modeli Özbekistan’da örnek uygulama haline geldi.

Özbekistan Cumhurbaşkanlığı iradesiyle OSTİM tarafından yönetilmesine ilişkin 15 Aralık 2023’te Özbekistan Hükümetince karara bağlanan Özbek-Türk Organize Sanayi Bölgesi projesi OSTİM Global Proje ve Teknoloji A.Ş şirketi ve bu şirketin Özbekistan için kurduğu Ostim Global Türk Klasteri Direksiyası şirketleri üzerinden ilerlemektir.